Lyhyt johdanto meditaatioon

Aapo Puhakka, perustuen 3.9.2017 pidettyyn esitelmään

Sisältö


Johdanto

Olen harrastanut meditaatiota aktiivisesti n. 3,5 vuotta ja osallistunut 13 retriitille. Omasta mielestäni homma sujuu itselläni sen verran hyvin, että voin opettaa sitä muillekin.


Hyötyjä

Seuraavia ilmiöitä olen havainnut omassa elämässäni harjoituksen seurauksena.


Käytännön meditaatio

Perinteinen meditaatioasento kannattaa opetella, sitä varten tarvitaan meditaatiotyyny tai -penkki tai vastaava. Sen opettelemiseksi voi olla hyvä mennä jollekin johdantokurssille.

Oma päivittäinen harjoitus kellolla ajastettuna on hyvä juttu.

Kannattaa tavata muita ihmisiä, jotka meditaatiota harrastavat, käymällä erilaisten meditaatioryhmien tapaamisissa.

Jotta pystyy osallistumaan meditaatioryhmien toimintaan, tulee osata perinteinen meditaatioasento ja pystyä istumaan hiljaa liikkumatta paikoillaan puoli tuntia.

Meditaatio on helppoa. :-) Verrattuna esim. joogaan tai urheiluun, meditoidessa :


Meditaatioasennot

Keho vaikuttaa mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon. Hyvä asento tuo hyvän mielen, arvokas asento tuo arvokkaan mielen. Sikäli hyvän asennon pitäminen on oleellista, jotta vaikutus mieleen olisi suotuisa.

Meditaation erilaisia fyysisiä muotoja ovat :

Perinteinen meditaatioasento

Perinteinen meditaatioasento on yleensä käytetyin, suosituin ja tehokkain meditaation fyysinen muoto, mutta se vaatii vähän opettelua ja asennon hakemista, että se sujuu. Asentoa varten tarvitaan meditaatiotyyny tai muu hieman korotettu alusta, kuten meditaatiopenkki. Lyhyesti :

Istumameditaatio tuolilla

Makuumeditaatio

Kävelymeditaatio


Kontrolloinnista

Ihmiset pystyvät tietoisesti kontrolloimaan fyysisiä liikkeitään ja kehonsa asentoa. Monimutkaisten liikkeiden ( kuten autolla ajaminen, musiikki-instrumentin soittaminen ) kontrolloiminen ei ole yksityiskohtaisesti tietoisesti mahdollista, vaan tämä vaatii harjoittelua.

Ihmiset pystyvät jonkun verran tietoisesti kontrolloimaan puhettaan, lähinnä sitä puhuvatko vai eivät ja suurinpiirtein mistä aiheesta puhuvat. Yksityiskohtainen puheen kontrollointi ei tapahdu tietoisella tasolla vaan pohjautuu opittuihin automaatioihin.

Ihmiset eivät pysty kontrolloimaan ajatuksiaan eivätkä tuntemuksiaan. Sikäli ajatusten suoranaista kontrollointia ei kannata edes yrittää eikä arvostella, tuomita tai rankaista itseään, jos asiassa ei onnistu. Sellaisesta suhtautumistavasta seuraa vain ongelmia. Ajatuksia ja tuntemuksia on mahdollista kehittää haluttuun suuntaan, mutta se vaatii paljon harjoitusta ja aikaa. Se ei onnistu 'kontrolloimalla', mutta onnistuu 'kasvattamalla'.

Huomion suuntaamista on mahdollista kontrolloida hieman, mikä vaatii harjoittelua ja millä voidaan auttaa paremman ajatusmaailman kehittämistä.


Meditaatiotekniikoista

Seuraavat meditaatiotekniikat olen itse havainnut hyödyllisiksi erilaisten ilmiöiden, ajatusten ja tuntemusten käsittelyssä.

Pelkkä istuminen

Pelkkä istuminen hyvässä asennossa liikkumatta paikoillaan ja sen tarkkailu, mitä ilmenee, on itsessään hyvä ja hyödyllinen harjoitusmuoto.

Mitään ei varsinaisesti tarvitse tehdä.

Tätä kannattaa tukea pitämällä meditaatiopäiväkirjaa eli kirjoittamalla istumisen jälkeen ylös paperille tai tietokoneelle sitä, mitä istumisesta sattuu muistamaan. Kaikkea ei toki muista. Mitä ajatuksia, tunteita ja kehollisia tuntemuksia istumisen aikana esiintyi.

Hengitysten laskeminen tai tarkkailu

Lasketaan esim. uloshengityksellä yksi, sisäänhengityksellä kaksi, etc. kymmeneen asti ( jos sattuu pääsemään ), minkä jälkeen aloitetaan ykkösestä.

Toinen vaihtoento on laskea pelkkiä uloshengityksiä ( hieman haastavampaa ).

Kolmas vaihtoehto on pelkästään tarkkailla hengityksiä niitä laskematta ( vielä haastavampaa ).

Hengitysten tarkkailu on hyödyllinen harjoitusmuoto, kun halutaan vaimentaa erilaista negatiivista sisäistä puhetta. Viedään oma huomio pois negatiivisesta sisäisestä puheesta hengitykseen, koska hengitys on paljon 'mielenkiintoisempi' juttu, kuin se iänikuinen turha negatiivinen jaaritus. Jonka johdosta negatiivinen sisäinen puhe aikanaan haihtuu pois.

Kehollisten tuntemusten tarkkailu

Tämä sopii esim. kävelymeditaatioon, tarkkaillaan esim. niitä tuntemuksia, mitä jalkapohjissa esiintyy.

Voidaan tarkkailla myös istuessa, mitä tuntemuksia esiintyy esim. kasvoissa, käsissä, jaloissa, kehossa, etc.

Monet hienovaraiset tunnetilat ilmenevät kehollisten tuntemuksien kautta, mikä helpottaa niiden huomaamista.

Metta

Toivotetaan 'kaikkea hyvää' ( esim. onnellisuutta, rauhaa, vapautta kärsimyksestä, hyvinvointia tai vastaavaa ) läheisille, neutraaleille/tuntemattomille ihmisille, vihamiehille, tämän kaupungin asukkaille, kaikille maailman ihmisille, itselle.

Tätä varten löytyy esim. erilaisia äänitteitä, joita voi kuunnella samalla.

What is this ?

Ns. korealaisen zenin 'hwadu' tai 'hua tou' koan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hua_Tou

Tällä voidaan katkaista negatiivinen sisäinen puhe esittämällä kysymys : 'What is this ?' eli esim. jotain seuraavanlaista :

Ao. kysymystä tai kysymyksiä toistetaan mielessään. Kysymykseen ei välttämättä tule mitään vastausta, mutta negatiivinen sisäinen puhe saattaa vain kadota.

RAIN

Recognize, Accept, Investigate, Non-identify

Tämä on hyödyllinen erilaisten epämiellyttävien tuntemusten käsittelyssä.

Tämä on wikipediassa mainittu sivulla :
https://en.wikipedia.org/wiki/Five_hindrances
kohdassa Overview / Overcoming the hindrances

Kun joku epämiellyttävä tuntemus ilmenee sitä voidaan käsitellä seuraavasti :


Puutuminen

Jalkojen puutuminen perinteisessä meditaatioasennossa on aluksi melko väistämätöntä. Kun harjoitusta tekee riittävästi, niin on mahdollista löytää oma asento, jossa puutuminen on melko vähäistä tai olematonta.

Puutuminen lähtee usein melko tehokkaasti purkautumaan, jos liikuttaa hivenen sen puolen lantiota tai takamusta, missä puutumista on esiintynyt.


Kivusta

Meditaation ei tule olla kivuliasta päivittäisessä harjoituksessa eikä lyhyehköissä istumisissa. On oleellista löytää oma asento, joka ei aiheuta kipua.

Pieniä epämukavuuksia saattaa ilmetä, niitä voidaan tarkkailla ja hoitaa esim. RAIN-tekniikalla.

Pitkillä ja rankoilla meditaatioretriiteillä erilaisten kipujen esiintyminen on melko väistämätöntä. Tällöin voi vaihtaa esim. perinteisestä meditaatioasennosta istumiseen tuolilla tai yrittää hoitaa kipua tarkkailemalla sitä.


Meditaatioryhmiä

Seuraavien meditaatioryhmien ja muiden yhteisöjen toimintaan olen jonkun verran osallistunut ja tunnen ao. ryhmistä ihmisiä.


Kauppoja, joista saa meditaatiovälineitä :

Seuraavista kaupoista ja tuotteista on itselläni kokemusta :

Googlesta löytää lisää esim. hakusanoilla 'meditaatiotyyny' tai 'meditaatiopenkki'.